A ty ho budeš kojit až do puberty?

Jak dlouho kojit? Jedna z nejčastějších otázek žen, někdy nevyřčená, jak dlouho vlastně budou své děťátko kojit.

Ale odpověď na tuto otázku neexistuje. Pokud se na to podíváme čistě ze zdravotního hlediska, tak pro dítě čím déle, tím lépe. Pro ženu už to takto jednoznačné není. Dlouhodobé kojení má také obrovské benefity pro ženu (snížení rizika osteoporózy, rakoviny prsu, vaječníků,…), ale pouze za předpokladu, že má sama dostatek živin.

Děti v tomhle mají výhodu, mléko má vždy skvělé složení (nepočítám výjimky jako narkomanky a pod.), dokonce i u matek anorektiček, ale deficit pak nastává právě pro ženu.

Proto při (dlouhodobém) kojení doporučuji hlídat si dostatečný přísun živin a odpočinku, kvůli sobě, ne kvůli dítěti 🙂

 

Podle WHO je vhodné dítě kojit výlučně cca do 6 měsíců, pak v kojení pokračovat s příkrmy do 2 let i déle.

Kojení větších dětí má výhodu nejen v obrovském přísunu minerálů, imunoglobulinů a dalších, ale je to samozřejmě i pouto mezi ženou a děťátkem, můžete ho uklidnit, když ho něco bolí. V případě nemoci je často mateřské mléko to jediné, co děťátko chce pít. Což je skvělé, protože není dehydratované a zároveň má i obrovský přísun živin. O dalších benefitech si můžete přečíst v mém e-booku.

Také je mezi dětmi obrovský rozdíl. Některé děti jsou jedlíci, a jakmile dostanou jídlo, kojení je pro ně „vedlejšák“. Některé se naopak téměř výlučně kojí do dvou let a jídlo jim moc neříká.

Cítím, že ohledně délky kojení je na ženy vyvíjen velký tlak a to z obou stran.

Ty ho ještě kojíš?! Diví se známí, příbuzní u kojení 2,3 letého dítěte. A to ho budeš kojit až do puberty?

Ty už nekojíš?

Na druhou stranu je dnes čím dál tím větší trend kojení do samoodstavu dítěte – tedy do doby, než se dítě samo od sebe přestane kojit. Což bývá nejčastěji mezi 3-5 rokem. A když chcete přestat kojit dřív, můžete se setkat s opačným přístupem. Vy děťátku nedopřejete, aby se kojilo tak dlouho, jak chce?

Upřímně, co je komu do toho? To, jak dlouho bude žena kojit, je věc pouze její a jejího dítěte.

Neměla by se nechat tlačit nikým jiným ani do odstavení dítěte, které se ještě chce kojit a ona je s tím také v souladu. Ale ani do kojení delšího, než je pro ni únosné (a tady je ten věkový rozptyl opravdu veliký).

Doporučuji se obklopovat ženami, které to vnímají podobně, jako vy. Budete tím mít podporu a v kojení si budete jistější.

 

Proto za mě, kojte, dokud to jde (a tím nemyslím jen po fyzické stránce :-)), jak to cítíte a nenechte se nikým manipulovat. A věřte, že do puberty se žádné dítě kojit nebude 🙂

Kojení je láska ♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.