Světový týden kojení

Poprvé byl vyhlášen světový týden kojení v roce 1992. Tedy v roce, kdy jsem se narodila, to se hezky pamatuje 🙂

Vždy první týden v srpnu se koná po celém světě spousta akcí, které mají za cíl připomenout, jak přínosné je kojení pro matku i pro dítě. Letošním heslem je: „Podpořte kojení pro zdravější planetu“. Kromě benefitů, které má mateřské mléko na zdraví žen i dětí, je samozřejmě i tou nejekologičtější variantou krmení malých dětí.

https://worldbreastfeedingweek.org/

Mléko je vždy ohřáté na správnou teplotu, ve správném množství, na správném místě a není k němu třeba žádných pomůcek (kromě prsu samozřejmě). A navíc je plně rozložitelné! 🙂 Zkrátka nejvíc bio eko co si můžeme přát. Neplýtváme tedy zdroji vody, ropy, ani nezatěžujeme emisemi planetu při převozu náhražek mléka a pomůcek k dokrmování. Navíc je kojení zdarma, nezatěžuje tedy rodinný rozpočet a může si ho dovolit každý.

WHO doporučuje výlučné kojení do 6 měsíců dítěte a dále pokračovat v kojení do dvou let i déle. Mateřské mléko je totiž učiněný zázrak plný prospěšných látek. Přizpůsobuje se potřebám miminka nejen, jak miminko roste, ale i mezi jednotlivými kojeními! A to opravdu žádné sušené umělé mléko nedokáže.

Navíc dostává miminko jako benefit protilátky od matky, takže i v případě různých onemocnění je žádoucí pokračovat v kojení a nepřestávat! (až na výjimečné případy).

Pro ženu představuje kojení také celou řadu výhod. Ze zdravotních bych vyzdvihla snížení rizika vzniku rakoviny vaječníků, osteoporózy, diabetu II.typu a dalších onemocnění. Z emocionálního hlediska pak významnou tvorbu pouta s miminkem, za což vděčíme především hodnému hormonu „věrnosti“ – oxytocinu. Ten se totiž při kojení uvolňuje a pomáhá nám se do miminka zamilovat.

Vím, že jsou ženy, kterým se i přes veškeré snahy kojit nepodaří a nerada bych, aby se mým článkem cítily dotčené. Každá máma dělá to nejlepší, co je v jejích silách. Pokud jste jednou z nich, vězte, že láska a pozornost, kterou svému děťátku dáváte, je neméně cenná, než mateřské mléko. A i dokrmovat se dá s láskou a třeba i u prsu, ze kterého mléko neteče. Pokud byste se o této možnosti chtěla dozvědět více, ozvěte se mi.

Přeji všem maminkám a jejich miminkům možnost láskyplného kojení tak dlouho, jak si to budou přát a podporující okolí, protože bez něho je to leckdy velmi náročné. A všem nám přeji samozřejmě zdravou planetu 🙂

 

                                                                                                                      S láskou Betty